Power Tax Training Main Image Banner

20 λόγοι για τους οποίους είστε ακόμα άνεργος!

20 λόγοι για τους οποίους είστε ακόμα άνεργος!

Από την Maria Sgouri ,

Μπορεί να χάσατε τη δουλειά σας την προηγούμενη εβδομάδα, μήνα ή έτος ή ακόμα και πριν χρόνια και σίγουρα αναρωτιέστε γιατί.

Ακόμα περισσότερο, αν είστε για αρκετό καιρό άνεργος, αναρωτιέστε γιατί δε βρίσκετε δουλειά. Για τους μακροπρόθεσμα ανέργους συνήθως υπάρχει τουλάχιστον μια αιτία η οποία δικαιολογεί την αδυναμία εύρεσης εργασίας.

Σίγουρα μπορείτε να βελτιωθείτε και να βελτιώσετε ακόμα και τον τρόπο αναζήτησης εργασίας. Είναι όμως άδικο να υποστηρίξουμε ότι ο άνεργος είναι ο μόνος που φταίει για την κατάστασή του.

Ο εργοδότης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και επιπλέον η τεχνολογία έχει αλλάξει τελευταία πολλές από τις παλιότερες πρακτικές αναζήτησης τόσο εργασίας όσο και εργαζομένων.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είστε ακόμα άνεργος:

1. Δεν ασχολείστε αρκετά με το διαδίκτυο

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας σήμερα βρίσκονται μέσω του διαδικτύου. Αν όμως απλά ψάχνετε στο ίντερνετ και βασίζεστε σε γραφεία εύρεσης εργασίας, δεν κάνετε αρκετά. Δοκιμάστε στο mycarriera.gr

2. Δεν είστε καλοί στη συνέντευξη

Οι περισσότεροι δεν προετοιμάζονται σωστά ή κάνουν λάθη στη συνέντευξη, όπως το να μασούν μαστίχα, να είναι ακατάλληλα ντυμένοι και να διαφωνούν έντονα με τον εργοδότη. Δείτε πως μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για συνέντευξη.

3. Έχετε piercing

Τα piercing στο πρόσωπο και τα εμφανή τατουάζ θεωρούνται αντιεπαγγελματικά από τους εργοδότες παλαιότερης γενιάς και νοοτροπίας. Βγάλτε τα ή κρύψτε τα.

4. Δεν είστε ξυρισμένοι

Μην εμφανιστείτε στη συνέντευξη αξύριστοι. Είτε θα έχετε ένα περιποιημένο μούσι ή θα είστε καλά ξυρισμένοι. Αυτοί που αποφασίζουν για την πρόσληψή σας δε συμπαθούν τα «τριών ημερών γένια», παρόλο που είναι κοινή πρακτική ανάμεσα στους νέους.

5. Ζητάτε πολύ υψηλό μισθό

Όπως γνωρίζεται, γενικά οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μην απαιτείτε το μισθό που παίρνατε πριν 5 χρόνια διότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί εργοδότης να σας τον δώσει. Είναι προτιμότερο να δεχτείτε έναν χαμηλότερο μισθό από το να παραμείνετε άνεργος.

6. Έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα

Όπως είναι φυσικό, δεν πρόκειται να προσλάβουν σαν προσωπικό υποδοχής κάποιον με 10 χρόνια εμπειρία σε μια θέση ευθύνης. Θέσεις με λίγα απαιτούμενα προσόντα και ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία καταλαμβάνονται από τα αντίστοιχα άτομα. Όσο απελπισμένος κι αν είστε μην κάνετε αίτηση για τέτοιες θέσεις. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απασχολήσετε άδικα τον εργοδότη, ο οποίος δε θα κάνει καν τον κόπο να σας πάρει συνέντευξη. Ο εργοδότης γνωρίζει ότι τέτοια άτομα θα είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί και επιπλέον θα φύγουν αμέσως μόλις τους παρουσιαστεί μια θέση στην ειδικότητά τους. Σκεφτείτε μήπως είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε μια δική σας δουλειά αντί να προσπαθείτε για μια θέση κατώτερη των προσόντων σας.

7. Κάνετε αιτήσεις στα τυφλά

Μην κάνετε αίτηση σε όποια αγγελία βρεθεί μπροστά σας αν δεν έχετε τα τυπικά προσόντα. Ο κανόνας λέει ότι αν δεν έχετε τουλάχιστον το 60% των απαιτούμενων προσόντων, μην κάνετε αίτηση για τη θέση: σπαταλάτε το χρόνο σας και το χρόνο του εργοδότη.

8. Καπνίζετε

Πολλοί εργοδότες δεν προσλαμβάνουν καπνιστές. Όταν πρόκειται για θέσεις που σχετίζονται με πελάτες και κοινό, η μυρωδιά του τσιγάρου στα ρούχα είναι απωθητική. Επιπλέον αρρωσταίνουν συχνότερα και κάνουν περισσότερα διαλείμματα. Κόψτε το κάπνισμα και η καριέρα σας – για να μη μιλήσουμε για την υγεία και τη ζωή σας – θα βελτιωθούν.

9. Η ειδικότητά σας είναι σε κρίση ή έχει εκλείψει

Πιθανότατα δε θα βρείτε αυτήν την εποχή πολλές δουλειές που αφορούν τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Αρκετές τεχνικές εργασίες γίνονται πλέον από μηχανήματα ή ρομπότ. Άλλες εργασίες γίνονται σαν δευτερεύον έργο από άτομα με παρόμοια ειδικότητα. Ίσως ήρθε η ώρα να γυρίσετε στα θρανία και να μάθετε μια καινούργια ειδικότητα.

10. Δεν έχετε καλή συμπεριφορά

Οι εργοδότες δε θέλουν άτομα με αλαζονική και γενικά κακή συμπεριφορά. Αν δεν είστε δεκτικοί και θετικοί η συνέντευξή σας μάλλον θα τελειώσει σύντομα.

11. Βρίσκεστε σε κατάθλιψη

Κάποιοι άνθρωποι όταν απολύονται και δε βρίσκουν γρήγορα νέα δουλειά εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι φυσιολογικό να περάσετε μια δύσκολη περίοδο αφού χάσετε τη δουλειά σας αλλά αν είστε συνεχώς κακοδιάθετοι, κλαίτε, δε βρίσκετε κίνητρα στη ζωή και έχετε δυσκολίες στο να κοιμηθείτε, επισκεφτείτε άμεσα ένα γιατρό.

12. Είστε θυμωμένος

Με το να είστε θυμωμένος δε θα τιμωρήσετε το «ανόητο» αφεντικό που σας απέλυσε. Επηρεάζει όμως αρνητικά εσάς και την καριέρα σας. Ξεπεράστε το. Στην πραγματικότητα, αν χάσατε τη δουλειά σας λόγω περικοπών, το αφεντικό δεν είχε κάτι προσωπικό μαζί σας. Αν όμως σας απέλυσε, μήπως φταίγατε κι εσείς; Σε κάθε περίπτωση ξεπεράστε το θυμό σας πριν παρουσιαστείτε για συνέντευξη.

13. Δεν ακολουθείτε τις οδηγίες στην αγγελία

Αν στην αγγελία ζητείται να κάνετε κάτι συγκεκριμένο, όπως να γράψετε για ποιο λόγο επιθυμείτε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρία, τότε κάντε το. Αν δεν κάνετε αυτό που σας ζητούν όταν υποβάλετε αίτηση για μια θέση, πώς περιμένετε να πιστέψει ο εργοδότης ότι θα το κάνετε αφού προσληφθείτε;

14. Χάσατε ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της συνέντευξης

Αν μετά τη συνέντευξη σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε μια εκδήλωση της εταιρίας, κάντε το. Μη χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε δικαιολογία για να αποφύγετε μια εκδήλωση όπου θα γνωρίσετε στελέχη και πελάτες της εταιρίας. Σίγουρα πρόκειται για το επόμενο βήμα προς την πρόσληψή σας.

15. Απαντάτε ευθέως

Όταν σας θέτουν ένα ερώτημα απαντήστε ευθέως. Μην αποφεύγετε να πάρετε θέση και μη δίνετε χαζές τυποποιημένες απαντήσεις. Για παράδειγμα, αν σας ζητήσουν να πείτε μια αδυναμία σας μην απαντήσετε όπως όλοι «Είμαι τελειομανής».

16. Δε μπορείτε να επικοινωνήσετε

Μην αναγκάσετε τον εργοδότη να προσπαθεί να σας αποσπάσει με το ζόρι πληροφορίες για τον εαυτό σας. Αν δεν είστε επικοινωνιακός μάλλον θα παραμείνετε άνεργος.

17. Είστε απροετοίμαστος

Αν δε μπορείτε μόνος σας, προσλάβετε κάποιον να σας βοηθήσει στην προετοιμασία για τη συνέντευξη, στο να δικτυωθείτε και να σας βρει «κρυφές» θέσεις εργασίας.

18. Είστε άνεργος

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργοδότες είναι – συνειδητά ή ασυνείδητα – προκατειλημμένοι απέναντι στους μακροχρόνια άνεργους. Γι’ αυτό φροντίστε να παρουσιάζετε μια προσεγμένη εικόνα στο διαδίκτυο που να δείχνει την ποιότητα της δουλειάς σας και μη μένετε ανενεργός – ασχοληθείτε εθελοντικά με κάτι στο πεδίο σας, αναλάβετε μικρές δουλειές στην ειδικότητά σας ή παρακολουθείστε κάποιο σχετικό σεμινάριο.

19. Δε δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας

Με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, οι εργοδότες μπορούν να γίνουν πολύ επιλεκτικοί, επομένως πρέπει να τα δώσετε όλα σε κάθε προσπάθεια. Όταν κάνετε αίτηση για μια δουλειά φροντίστε: το προφίλ σας στο LinkedIn να είναι αξιοπρεπές και ειλικρινές, αποφύγετε να κατηγορήσετε τον πρώην εργοδότη σας, να θυμάστε ότι αυτά που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μπορεί να τα διαβάσει οποιοσδήποτε.

20. Συναναστραφείτε με νέους ανθρώπους

Οι άνεργοι συχνά αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και αποφεύγουν τους φίλους και γνωστούς. Αυτό όμως δε βοηθάει καθόλου στο να βρείτε εργασία. Βγείτε έξω, γνωρίστε νέα άτομα, κάντε φίλους, δικτυωθείτε.

Τέλος, συμφιλιωθείτε με την κατάσταση ανεργίας σας, προετοιμαστείτε και νιώστε πιο άνετα όταν σας κάνουν τις παρακάτω ερωτήσεις:

Γιατί έχασες τη δουλειά σου; Δώστε μια ουδέτερη, σύντομη και αληθινή απάντηση χωρίς να κατηγορείτε τον πρώην εργοδότη σας.

Τι δουλειά ψάχνεις; ΌΧΙ, η σωστή απάντηση δεν είναι «οτιδήποτε». Βοηθήστε τους φίλους σας να σας βοηθήσουν δίνοντάς τους λέξεις-κλειδιά για να θυμούνται.

Πού θέλεις να δουλέψεις; Δώστε μερικά ονόματα εταιριών στις οποίες θα θέλατε να εργαστείτε ή τον κλάδο που σας ενδιαφέρει.

Πηγή: mycarriera.gr

Power Tax Training Σεμινάρια Λογιστικής

Σεμινάρια Λογιστικής απο την Power Tax Training

Δείτε όλα τα σεμινάρια