Power Tax Training Main Image Banner

Συστατικές Επιστολές

Συστατικές Επιστολές

Όποτε υποβάλλετε αίτηση για μία θέση εργασίας ή μεταπτυχιακές σπουδές ή υποψηφιότητα για υποτροφία, και αφού έχετε ετοιμάσει ένα καλό βιογραφικό σημείωμα και μια συνοδευτική επιστολή, καλό θα είναι να έχετε και κάποιες Συστατικές Επιστολές.
Συστατικές Επιστολές

Από ποιους θα ζητήσετε Συστατικές Επιστολές

Απευθυνθείτε σε ανθρώπους, από διαφορετικούς εργασιακούς ή πανεπιστημιακούς χώρους, που σας γνωρίζουν καλά και που έχουν θετική διάθεση απέναντί σας. Επιλέξτε ανθρώπους που σας έχουν γνωρίσει κάτω από ποικίλες συνθήκες εργασίας και επομένως μπορούν να αναφερθούν στις διαφορετικές ικανότητες, προσόντα και δραστηριότητές σας. Για παράδειγμα μπορείτε να ζητήσετε επιστολές από:

  • Καθηγητή/καθηγητές του πανεπιστημίου σας, κατά προτίμηση τον επιβλέποντα καθηγητή της διπλωματικής εργασίας σας.
  • Προϊστάμενο εργασίας.
  • Κάποιον με τον οποίο συνεργαστήκατε για κάποιο σημαντικό έργο.
  • Οργανισμό/Ίδρυμα από το οποίο έχετε βραβευθεί ή έχετε πάρει υποτροφία.

 

Συστατικές Επιστολές

 

Πόσες Συστατικές Επιστολές χρειάζεστε

Επιδιώξτε να συγκεντρώσετε τρεις με πέντε συστατικές επιστολές. Βέβαια είναι προτιμότερο να έχετε δύο “καλές” επιστολές, οι οποίες περιγράφουν τα ιδιαίτερα ταλέντα και τις ικανότητές σας, από πέντε αόριστες επιστολές.

Πώς μπορείτε να ζητήσετε Συστατικές Επιστολές

Το καλύτερο θα ήταν να συναντηθείτε με αυτόν που επιθυμείτε να σας συστήσει και να του ζητήσετε αν μπορεί να γράψει για εσάς μια ευνοϊκή συστατική επιστολή. Εξηγείστε για ποιό λόγο τη χρειάζεστε και ενημερώστε τον για τα σχέδια, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας.

Φροντίστε να δώσετε στον συγγραφέα ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας σημειώματος και ότι άλλες απαραίτητες πληροφορίες χρειάζεται ώστε να σας συστήσει με τον καλύτερο και ευνοϊκότερο τρόπο. Μη διστάσετε να του ζητήσετε να περιγράψει τις ιδιαίτερες ικανότητες και δραστηριότητές σας που θα θέλατε να τονίσει στην επιστολή.

Τέλος, δώστε του ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 1-2 εβδομάδων για τη σύνταξη της επιστολής.

Τι πρέπει να προσέξετε

Προσέξτε αν η συστατική επιστολή που καταθέτετε είναι πρωτότυπη. Αν πρόκειται για απλό αντίγραφο είναι δυνατόν να κριθεί ότι δεν αποτελεί πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης επιστολής.

Καλό θα ήταν να μην καταθέσετε μία συστατική επιστολή η οποία έχει συνταχθεί αρκετό καιρό πριν. Το πιθανότερο είναι ότι θα βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους αξιολόγησης για τον λόγο που εξακολουθείτε να την χρησιμοποιείτε αντί μίας πρόσφατης επιστολής.

Συστάσεις αντί Συστατικών Επιστολών

Όταν στέλνετε ένα βιογραφικό σημείωμα, ακόμη κι αν ο εργοδότης δεν απαιτεί συστατική επιστολή, θα ήταν φρόνιμο στο τέλος του να συμπεριλάβετε μία ενότητα με τον τίτλο “Συστάσεις”.

Εκεί αναφέρετε δύο έως πέντε ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να είναι πρώην καθηγητές, πρώην εργοδότες ή άλλοι συνεργάτες, με τους οποίους έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν και οι οποίοι θα συμφωνούσαν να δώσουν συστάσεις για το άτομό σας σε έναν μελλοντικό εργοδότη, ακόμα και αν δεν έχουν γραφτεί οι συστατικές επιστολές.

Στη σελίδα των συστάσεων θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε: το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο αυτού που σας συστήνει. Επίσης, μπορείτε να περιγράψετε μέσα σε μία ή δύο προτάσεις, το είδος της εργασιακής σχέσης που είχατε με αυτόν τον άνθρωπο.

Μεγάλη προσοχή: Πριν παραδώσετε μία τέτοια λίστα σε έναν μελλοντικό εργοδότη βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει και έχετε πάρει την άδεια από τους ανθρώπους που αναφέρετε ως συστάσεις.

Power Tax Training Σεμινάρια Λογιστικής

Σεμινάρια Λογιστικής απο την Power Tax Training

Δείτε όλα τα σεμινάρια